Gradačačka 29A, 71000 Sarajevo +387 (0) 33 65 65 67
Košarica je prazna.

PravilaBiciklizma

Osim toga što je dobra za očuvanje životne sredine zbog smanjenja emisije ugljendioksida, redovna vožnja bicikla pospješuje mogućnosti za duži životni vijek. Ovo je sjajna vijest za sve one kojima je teško da uspostave rutinu vježbanja, a, vjerovatno, odranije vam je poznato da vožnja automobila često povlači višak kilograma.

Brojne blagodati
Znate šta vam je činiti, ukoliko želite izbjeći kardiovaskularne probleme, ali ovakva vrsta rekreacije donosi i druge blagodati. Prije 10 godina na Tajvanu je provedeno istraživanje o temi životnih navika, u kome je učestvovalo 400.000 ljudi.

Riječ je o procesu koji je trajao punih 8 godina, a rezultati su pokazali da je 15 minuta vožnje bicikla na dnevnom nivou dovoljno da se životni vijek produži za 3 godine. Interesantno je da se ispitanici nisu pokazali kao velike atlete, već, naprotiv, prepoznali su značaj umjerene, ali redovne rekreacije.

Druga studija, ovoga puta u Norveškoj, dala je sličan presjek stanja. Analizom dobivenog uzorka, istraživači su uočili da muškarci starosti između 70 i 80 godina, koji dnevno izdvoje pola sata za vožnju bicikla ili razgibavanje, žive duže u prosjeku 5 godina.

Bolest srca
Zamjena vožnje drugih prijevoznih sredstava za bicikl umanjuje šanse za infarkt i druge srčane probleme. Istraživanje, koje je realizirala„American Heart Association“, pokazalo je da povećanje mišićne mase smanjuje mogućnost bolesti srca za čak 42 procenta.

Upražnjavanjem ove navike pravilno usmjeravate višak energije, što na kraju dana donosi miran san. Potvrda ove teze dolazi iz prakse, gdje su se osobe koje redovno voze bicikl ili bar vježbaju pokazale bolje u pogledu sna, u odnosu na druge koje vode pretežno sjedeći način života.

Izvor: zdravlje.avaz.ba

 

Izdvojeni bicikli MTB Fullsuspension Road City Trekking Kids E-bike E-trotineti Akcije

Izdvojeni proizvodi Dijelovi i oprema Odjeća i obuća Fitness Akcije

KARTICE2015_2.png

logo
Informacije i cijene na ovoj web stranici imaju informativni karakter. U slučaju eventualne ljudske ili tehničke greške, mjerodavni su podaci dostupni na prodajnim mjestima.

VISION TRADE d.o.o. Sarajevo

Gradačačka 29A

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Kontakt informacije:

Telefon: +387 (0)33 65 65 67

E-mail: info@bicikli.ba

Copyright © 2011-2021 VISION TRADE d.o.o. Sva prava pridržana.
logo