Gradačačka 29A, 71000 Sarajevo +387 (0) 33 65 65 67
Košarica je prazna.

PravilaBiciklizma

Ako ste vlasnik bicikla koji za kočioni sistem koristi hidraulične disk kočnice onda je potrebno da ste svjesni potrebe za održavanjem istih. Ukoliko hidraulične kočnice nisu održavane i redovite kontrolirane, postoji mogućnost da neće raditi ono za što su predviđene, a to je kočenje.

Hidraulične kočnice se sastoje od ručica kočnica koje na sebi na većini modela imaju spremnih za ulje koje dolazi u nekoliko varijanti. Ovaj puta se bavimo inspekcijom istih, tako da ulje nećemo spominjati iako na većini tih spremnika piše koje se ulje koristi. Ako je sistem ispravan i nepropustan te ne pušta ulje na brtvama što se vidi, vrlo vjerojatno će sve raditi kao i prvog dana pa je potrebno samo zamijeniti ulje jednom godišnje, nekad i rjeđe, ovisno koliko se vozite.

Iz spremnika za ulje koji se nalazi na ručici kočnice, crijevom ulje ide do kočionih čeljusti gdje zatvara disk pločice kada potisnete ručicu kočnice. Čeljust diska je sklop koji ima dva ili četiri klipa, ovisno o modelu, koji stvaraju potisak disk pločica na disk i na taj način pojednostavljeno rečeno radi kočioni sistem. Kad otpustite ručicu kočnice, klipovi se povuku i disk pločice se otpuste.

Kako se troše disk pločice, tako se povećava hod koji je potreban da prijeđe ručica kočnice da jednakom silom potisne disk pločice na rotor. Cijeli ovaj sklop je osjetljiv i potrebno ga je kontrolirati.

U idealnim uvjetima, kada zraka nema u kočionom sistemu, onda potiskom na ručicu nemate prazan hod ručice do trenutka kada pločice pritisnu rotor i osjećate čvrst otpor kada se disk pločice naslone na disk/rotor (slika desno). Kada je zrak u sistemu, taj otpor je nešto mekši i osjećaj je kao da stišćete tvrdu spužvu te postoji hod između ručice kočnice i trenutka kada pločice pritisnu disk i kočnice počnu kočiti (slika u sredini), a kad postane jako mekan osjećaj i kada ručicu možete praktički potisnuti do volana (slika lijevo), onda je zadnji čas da odzračite kočnice. Tada kočnice ne koče dobro. Potisak je mekan zato jer potiskom na ručice prvo komprimirate zrak u sistemu, zatim ulje koje je tu da potisne klipove koji guraju pločice na diskove. Zrak je ovdje smetnja i ako ga je previše, klipovi će se pomaknuti i gurnuti pločice na disk, ali neće imati jednaku silu kao kad nema zraka.

Zrak u sistemu može biti od loše odzračenih kočnica ili vlage u sistemu koja hlapi promjenom temperature i stvara zračne mjehuriće.

Kako cijeli kočioni sistem mora biti nepropustan i dobro zabrtvljen, potrebno je redovno provjeriti kočione komponente da nisu masne i da negdje ne puštaju ulje te da su kočiona crijeva čitava i da nemaju oštećenja.

Izvor: biker.hr

 

Izdvojeni bicikli MTB Fullsuspension Road City Trekking Kids E-bike E-trotineti Akcije

Izdvojeni proizvodi Dijelovi i oprema Odjeća i obuća Fitness Akcije

KARTICE2015_2.png

logo
Informacije i cijene na ovoj web stranici imaju informativni karakter. U slučaju eventualne ljudske ili tehničke greške, mjerodavni su podaci dostupni na prodajnim mjestima.

VISION TRADE d.o.o. Sarajevo

Gradačačka 29A

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Kontakt informacije:

Telefon: +387 (0)33 65 65 67

E-mail: info@bicikli.ba

Copyright © 2011-2021 VISION TRADE d.o.o. Sva prava pridržana.
logo