Gradačačka 29A, 71000 Sarajevo +387 (0) 33 65 65 67
Košarica je prazna.

PravilaBiciklizmaPročitajte o pravilima biciklizma koji je propisao Međunarodni biciklistički savez, te saznajte na koji se način mjeri vrijeme i kad se smatra da je biciklist ušao u cilj.

Biciklizam je olimpijski sport koji je podijeljen na cestovni, pistovni i brdski biciklizam. Međunarodni biciklistički savez- UCI, donio je pravila za natjecatelje, organizatore i suce.

Natjecatelji se moraju sportski ponašati a svako odstupanje je zabranjeno i kažnjivo. Prilikom samog natjecanja, biciklisti moraju postupati oprezno te su odgovorni za sve prouzročene nezgode. Moraju poštivati tijekom utrke pravne norme države koja je domaćin utrka. Prije starta cestovne i ciklokros utrke, natjecatelji potpisuju potpisnu ili startnu listu pod sučevim nadzorom. Kreće se na znak za start koji se daje pištoljem, zviždaljkom, zvonom, zastavom ili na elektronički način. Ako je učinjen pogrešan start tada je oglašen dvostrukim pucnjem pištolja, zviždanjem zviždaljke ili udarom zvona. Suci provjeravaju na startnoj crti opremu biciklista (bicikli, odjeća, startni brojevi).

Cilj je označen ciljnom crtom koja je crna crta širine 4 cm na bijelom polju širine 72 cm, na način da su dva polja od 34 cm sa svake strane crne crte. Kod brdsko biciklističkih utrka bijelo polje je širine 20 cm, a bijela polja su po 8 cm sa strane crne crte.

Trenutak prolaska kroz cilj je kada guma prednjeg kotača dotakne okomicu iznad početka ciljne crte. Odluka foto-finiša je završna. Uz odobrenje sudačkog odbora, cilj može biti nadziran uz korištenje odgovarajućih tehničkih sredstava. Kod cestovnih, brdsko biciklističkih, BMX i ciklokros natjecanjima, natpis s tekstom “CILJ“ učvršćen je iznad ciljne crte i okomit je na cestu ili stazu. Cilj je označen crno-bijelom kvadratastom (kockastom) zastavicom ako je ciljni natpis vidno oštećen ili uklonjen. Za ostale prolazne ciljeve i točke bodovanja, kao i za brdske ciljeve, na cestovnim utrkama koristi se ista zastavica.

Za cestovne utrke, pistovne utrke, Olimpijske igre, Svjetska prvenstva i utrke Svjetskog MTB kupa i MX utrke obavezan je foto finiš s elektronskim mjerenjem vremena, dok je na ciklokros utrkama obavezan samo foto finiš. Također je propisano da za svaku utrku, nacionalni savez organizatora natjecanja mora osigurati dovoljan broj licenciranih mjeritelja vremena. Suci mjeritelji vremena bilježe vremena na obrascu te potpisanog predaju ciljnom sucu. Vremena se mjere korištenjem elektronike. Na utrkama spusta te pistovnim utrkama, vremena se mjere približno na tisućinku sekunde, dok se na ostalim utrkama vremena mjere na sekundu a rezultati se objavljuju u sekundama. U slučaju grupnog ulaska u cilj, vrijeme se mjeri prema prvom natjecatelju u grupi. Natjecatelj može i pješice proći kroz cilj ako uz sebe ima bicikl. Sudac na ciljnoj crti bilježi ciljni redoslijed, broj osvojenih bodova i broj prijeđenih krugova.

Izvor: www.sportilus.com

Izdvojeni bicikli MTB Fullsuspension Road City Trekking Kids E-bike E-trotineti Akcije

Izdvojeni proizvodi Dijelovi i oprema Odjeća i obuća Fitness Akcije

KARTICE2015_2.png

logo
Informacije i cijene na ovoj web stranici imaju informativni karakter. U slučaju eventualne ljudske ili tehničke greške, mjerodavni su podaci dostupni na prodajnim mjestima.

VISION TRADE d.o.o. Sarajevo

Gradačačka 29A

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Kontakt informacije:

Telefon: +387 (0)33 65 65 67

E-mail: info@bicikli.ba

Copyright © 2011-2021 VISION TRADE d.o.o. Sva prava pridržana.
logo