Gradačačka 29A, 71000 Sarajevo +387 (0) 33 65 65 67
Košarica je prazna.

Bicikliclanak

Stotine biciklista izaći će 24.4. na sarajevske ulice kako bi ukazali da su i oni dio saobraćaja, piše bh. novinska agencija Patria.

Biciklistički klub "TREK Team" iz Sarajeva po prvi put u glavnom gradu BiH organizira takozvanu "Kritičnu masu", kojom biciklisti pokušavaju skrenuti pažnju vozačima automobila da su i oni dio saobraćaja.

Jedan od organizatora "TREK Teama" Ivana Mihajlović rekla je za agenciju Patria da prosječan vozač motornog vozila na ulicama Sarajeva ne zaobilazi bicikliste po pravilima. Vozači često trube i kad je bespotrebno, a neki čak i namjerno automobilom nalete na bicikliste.
"Ovo je prvo okupljanje sarajevskih biciklista koji na ovakav način žele skrenuti pažnju na probleme koje doživljavaju u sobraćaju", rekla je Mihajlović.
Biciklisti će krenuti ispred Sarajevo City Centra u petak u 18.30. Nije potrebna prethodna prijava.
Cilj sarajevske "Kritične mase" je skrenuti pažnju na bicikliste kao aktivne učesnike u saobraćaju, te ohrabriti građane da koriste biciklo kao prevozno sredstvo u gradu. Međusobno uvažavanje svih učesnika u saobraćaju, kao i podsticati bicikliste da poštuju saobraćajne propise (zaustavljanje na crvenom svjetlu, vožnja desnom stranom saobraćajne trake, korištenje signalizacije, odnosno pokazivanje rukom pravac skretanja, zaustavljanje u koloni – nikako provlačenje između auta itd.).
Također, cilj "Kritične mase" je podsticati druge učesnike u saobraćaju – vozače motornih vozila na poštivanje i prihvatanje biciklista kao aktivnih učesnika u saobraćaju (zakon ih tretira aktivnim učesnicima u saobraćaju), potaknuti općinske, gradske i kantonalne vlasti na brže uređenje i formiranje biciklističkih staza, na adaptiranje svih oštećenih trotoara, postavljanje parking placeva za bicikle na više mjesta, posebno uz javne ustanove.

bicikliclanak2ZAKONSKI PROPISI ZA BICIKLISTE
Vozač bicikla dužan se kretati što bliže desnoj ivici saobraćajne trake, a najviše 1 m od trotoara, a ako postoji uređena biciklistička staza po biciklističkoj stazi, odnosno traci.
Vozači motornih vozila su obavezni zaustaviti se iza bicikliste ili grupe biciklista, sačekati dozvoljen i povoljan momenat za zaobilaženje i najmanje 1,5 m od bicikliste zaobići biciklistu ili grupu biciklista bez upotrebe zvukova sirene (koja zastrašujuće i uznemirujuće djeluje na bicikliste).
Vozač bicikla treba upravljati biciklom na način kojim se ne umanjuje stabilnost bicikla i ne ometaju drugi učesnici u saobraćaju, a naročito ne smije skidati ruke s upravljača, pridržavati se za drugo biciklo ili vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju bicikla, ili ugrožavati druge učesnike u saobraćaju.
Ako se dva ili više vozača bicikla kreću u grupi, dužni su se kretati jedan za drugim.
Vozač bicikla mora obavezno koristiti zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje.

Izdvojeni bicikli MTB Fullsuspension Road City Trekking Kids E-bike E-trotineti Akcije

Izdvojeni proizvodi Dijelovi i oprema Odjeća i obuća Fitness Akcije

KARTICE2015_2.png

logo
Informacije i cijene na ovoj web stranici imaju informativni karakter. U slučaju eventualne ljudske ili tehničke greške, mjerodavni su podaci dostupni na prodajnim mjestima.

VISION TRADE d.o.o. Sarajevo

Gradačačka 29A

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Kontakt informacije:

Telefon: +387 (0)33 65 65 67

E-mail: info@bicikli.ba

Copyright © 2011-2021 VISION TRADE d.o.o. Sva prava pridržana.
logo