.

nabanneru

7 činjenica uz koje vas biciklizam čini zdravijim

Bicikliclanak021. Budite pametniji

Studija provedena od strane Charlesa Hillmana 2007. godine pokazala je da tjelovježba povećava „brainpower“ i pomaže u prevenciji Alzheimerove bolesti u starijih osoba. Iste godine, studija Dr. Phila Tomporowskog pokazala je da su djeca pozitivno reagirala te napredovala u učenju koristeći biciklo u svojim slobodnim aktivnostima.

2. Oporavak od ozljeda

Nedavno istraživanje pokazalo je da su stariji bolesnici s bolovima u koljenima, te bolesnici kojim je dijagnosticiran osteoartritis poboljšali svoje stanje uvodeći svakodnevni ritual vožnje biciklom.

3. Štitite svoje srce

Biciklizam je također velika pozitivna stvar za naše srce. To dokazuje i nadavna studija vođena stručnjacima iz oblasti medicine znanosti, i sporta. Proveli su pet godina usporedjujući aktivnosti 1500 ispitanika. Oni koji su bili aktivni na dnevnoj bazi smanjili su razvoj visokog krvnog tlaka za 31 %.

4. Održat ćete vitku liniju

To je odavno općepoznata činjenica, ali nije viška ako dodamo. Mediji često promoviraju ideju da je dijeta jedini način da bi se riješili masti, ali znanost je dokazala suprotno. Tjelesna aktivnost zaslužna je za odrzavanje vitke linije.

ClanakBicikli01

5. Pomoć u prevenciji raka

Održavanje zdrave težine, redovito vježbanje i raznovrsna prehrana (mnogo lisnatog povrća, voća, i cjelovitih žitarica) pomažu smanjiti rizik od raka. Također istraživanje objavljeno u časopisu „Journal of American Medical Association“ testiralo je gotovo 14.000 muškaraca. Oni s višom razinom fitness aktivnosti smanjili su rizik od obolijevanja tumora pluća, te debelog crijeva.

6. Osjećati ćete se bolje

Nije tajna da sportske aktivnosti (biciklizam posebno) pomažu poboljšati naše samopoštovanje. Sljedeći put, kada na vožnji napravite savršen „selfie“, uzmete QOM na Stravi koji već dugo pokušavate uzeti, i završite zaista težak trening preponosni na sebe, vaše tijelo će otpustiti veliku količinu hormona sreće koji će rezultirati osjećajem da možete sve. Zar to nije najveća nagrada.

7. Biciklisti žive duže

Prema jednoj studiji Tour de Francea prošli vozači su zapravo povećali svoju dugovječnost. U prosjeku, bivši profesionalci su prosječno živjeli 81,5 godina u usporedbi s općom populacijom 73,5 godina, sto je povećanje za čak 17%!

logo bba4

BICIKLI.BA, SARAJEVO-OTOKA
Gradačačka 29A,

71000 Sarajevo
tel./fax.: +387 (0) 33 65 65 67

info@bicikli.ba

 

designer17

 

Powered by JS Network Solutions